Build-to-Stock of toch Build-to-Order toepassen?

Productiebedrijven hebben de verantwoordelijkheid over het maken van producten en deze te leveren aan klanten. Daarvoor moet een productiesysteem aanwezig zijn, om te kunnen weten hoeveel producten er gemaakt moeten worden. Bedrijven kunnen uit twee inventaris methodes kiezen: Build-to-Order (BTO) of Build-to-Stock (BTS). Beide zijn geldige methodes, maar hoeveel invloed hebben zij op uw Enterprise Resource Planning (ERP)?

In dit artikel vertellen we u meer over Build-to-Stock (BTS) en hoe het gebruik van forecast software u hierbij kan ondersteunen.

BTS en BTO: wat is het verschil?

Build-to-Stock, ook bekend als make-to-stock, richt zich op de productie voordat de vraag naar het product daadwerkelijk ontstaat. Zonder deze vraag kijken bedrijven naar de historische verkoopgegevens en verkoopprognoses om in te schatten hoeveel producten geproduceerd moeten worden. Een makkelijke manier om BTS te onthouden is door te denken aan een winkel vol met producten op de planken. De winkel is bevoorraad met producten hoewel de klant deze nog niet heeft gekocht.

Om goede verkoopprognoses te kunnen maken, moet men verschillende forecast methodes gebruiken. Hiermee wordt een forecast prognose nauwkeuriger. Forecast Pro is een forecast systeem die dit voor een productiebedrijf met één druk op de knop kan doen.

Build-to-Order, ook bekend als made-to-order, richt zich op de productie nadat de klant een product besteld. Bedrijven hechten minder waarde aan historische en toekomstige verkoopgegevens, het zal alleen produceren als de order is doorgevoerd. Een makkelijke manier om BTO te onthouden is door te denken aan een kleine boetiek winkel met weinig producten op de planken. De verkoper zal alleen het gevraagde product laten zien.

Over het algemeen kiezen bedrijven voor de methode die het beste past bij het product dat zij produceren. BTS past meer bij bedrijven die aan massaproductie doen, of veel soortgelijke producten aanbieden. BTO is meer geschikt als een bedrijf op maat gemaakte producten of bederfelijke goederen levert.

Waarom Build-to-Stock

BTS is een goede keuze voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in producten met weinig behoefte aan aanpassingen. Verwerkte voeding, textiel en speelgoed zijn veelvoorkomende voorbeelden. Bedrijven die jaar na jaar de focus leggen op dezelfde producten, hebben betrouwbare verkoopgegevens die hen verteld hoeveel er in het verleden in een bepaalde periode van een bepaald product verkocht is. Deze informatie wordt overzichtelijk getoond in een forecast systeem als Forecast Pro. Hierdoor kan een bedrijf beter inschatten hoeveel zij van een bepaald product moeten produceren of bestellen.

Doordat bedrijven een beter inzicht krijgen in hoeveel zij moeten produceren, kunnen de producties over het jaar verspreid worden. Dit is handig voor de voorbereiding van bijvoorbeeld seizoensgebonden producten.

BTS en werken met een ERP systeem

ERP systemen voorzien bedrijven van gedetailleerde data dat gebruikt kan worden bij het maken van voorraadprognoses. Maar alleen een ERP systeem is vaak niet genoeg, Forecast Pro biedt bij het maken van een forecast extra ondersteuning. Zo zorgt Forecast Pro voor de mogelijkheid om verkoopvoorspellingen te maken en deze te converteren naar leesbare data voor de productie.

Geïnteresseerd geraakt in wat Forecast Pro voor uw organisatie zou kunnen betekenen?