Het verschil tussen demand planning, forecasting en S&OP

Het verschil tussen demand planning, forecasting en S&OP

Een goede demand planning hebben is van belang om processen op tijd en met zo laag mogelijke kosten te laten verlopen. Producten moeten beschikbaar zijn, zodat deze bij kunnen dragen aan het behalen van een hogere omzet én voorraad kan overwogen worden om kapitaal te creëren. Om een goede demand planning te maken is een scala aan informatie nodig zodat er een duidelijke forecast gemaakt kan worden. Het einddoel is om te voorzien in bruikbare informatie voor het S&OP proces om ervoor te zorgen dat er een gepaste demand planning is.

Demand planning wordt gezien als het meest frustrerende onderdeel. De volgende aspecten zijn van belang voor een goede en duidelijke demand planning en forecasting.

Snap de vraag naar het product

Dit gaat verder dan de basis van wat voor vraag we zien. Het kan zo zijn dat ieder product een onafhankelijke demand, een afhankelijke demand, inter/intra plant demand en service parts demand heeft. Normaal gesproken is de forecast onafhankelijk en mogelijk service part georiënteerd. Echter moeten allerlei soorten demands worden gepland om ervoor te zorgen dat er beschikbaarheid is ten alle tijden in de supply chain.

Eén van de pijnpunten is schommelingen in de vraag. In het algemeen geldt hier, hoe meer we weten over de vraag naar het  product, hoe beter de forecast zal zijn.

Weet wat demand planning is en hoe forecasting hierin past

Onder demand planning vallen zaken zoals wie is er verantwoordelijk voor het maken van de forecast, wat zijn de producten, waar zijn deze producten in hun levenscyclus, wat is het patroon van de vraag van deze producten, snappen we de schommelingen in de markt en wie voorziet in aanvullende informatie voor een goede forecast?

Begrijp dat demand planning en forecasting verbonden zijn aan S&OP

Demand planning en forecasting zijn geen op zichzelf staande processen. Ze moeten in andere aspecten van de processen worden geïntegreerd om van waarde te kunnen zijn. Eén van deze processen is S&OP. S&OP wordt ook wel omschreven als een proces waarmee de focus wordt gelegd op het waarborgen van een continue afstemming tussen demand, voorraad en levering en fabricage aan de ene kant en tussen de tactische plannen en het businessplan aan de andere kant. Dit alles is bedoeld om ervoor te zorgen dat de operationele processen worden geoptimaliseerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *